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Amendments to the Rules of Casino Table Games – Division 1 General Rules for Table Games
Pursuant to section 367 of the Gambling Act 2003 the following amendments to Division 1 of the Rules of Casino Table Games (General Rules for Table Games) were prescribed on 10 June 2015.
These amendments take effect from the day after notification in the New Zealand Gazette.
Division 1 – General Rules for Table Games
1. Within section “1.0 Interpretation”, the interpretation of “Approved Procedures” is deleted.

2. Within section “1.0 Interpretation” the following interpretation is added alphabetically:
“Minimum Operating Standards” means standards specified by the Secretary under section 141 of the Gambling Act 2003, for the day-to-day operation of a casino;”.

3. Throughout the text of the rules, the term “approved procedures” is replaced with the term “Minimum Operating Standards”. 

4. Rule 1.2 is deleted and replaced with the following:

“1.2
In these rules, unless the contrary intention appears:

(a) the singular includes the plural and vice versa;

(b) a reference to this Division is to this Division 1;

(c) a reference to these rules is to the rules in this Division 1;

(d) a reference, in a rule, to a subparagraph is to a subparagraph of that rule;

(e) a reference to a rule in a division is to a rule in that division;

(f) a reference to a section of a division is to a section of that division; and

(g) a reference to an appendix to a division is to an appendix in that division.”

5. Rule 2.1 is amended by inserting the line “(y) Snake Eyes” below the line “(x) Big Raise Stud Poker”.

6. Rule 2.1 is amended by adding a semi-colon to the end of sub-clauses (s), (t), (u), (v), (w) and (x).

7. Rule 2.2 is renumbered as “2.3” and an erroneous quotation mark (“) is deleted after the full-stop at the end of the rule. 

8. A new rule 2.2 is inserted as follows:

“2.2
For the avoidance of doubt, unless a contrary intention appears, capitalised terms used in the rules for a game referred to in rule 2.1, but not defined shall have the meanings ascribed to them in this Division.”

9. Rule 9.2 is amended by replacing the words “shall be displayed at the table” with the words “shall be displayed at that table”.
10. Rule 10.6 is inserted as follows:

“10.6
Where a Dealer is required by the rules of any game to announce “no more bets” before a result is determined but fails (for whatever reason) to do so, such failure will not entitle a player to make, handle, alter or withdraw any wager after the result is so determined.”

11. Rule 11.1 is amended by replacing the words “in accordance with the rules” with the words “in accordance with the applicable rules”.

12. Rule 11.2 is amended by replacing the words “unless the rules of the game” with the words “unless the applicable rules of the game”.

13. Rule 11.3 is amended by replacing the words “Subject to the application of any rule” with the words “Subject to the application of any applicable rule”.
14. Rule 12.2 is amended by replacing the words “in accordance with approved procedures” with the words “in accordance with the applicable Minimum Operating Standards”.
15. Rule 14.1 is amended by replacing the words “unless the rules” with the words “unless those rules”.
16. Rule 14.2(f) is deleted and replaced with the following:

“(f)
where a person buys Non-Value Chips, with a value which differs from the table minimum, the specific cash value to be assigned to such Chips shall be declared by that person at the time of purchase and before play. This value shall be clearly indicated at the table.”

17. Rule 17.1 is deleted and replaced with the following:

“17.1
No person shall, either alone or in concert with any other person, operate or enable at or near a table or location related to the playing of a game, any item, apparatus or device with the purpose or intention of communicating, recording, projecting, analysing and/or influencing the outcome or the changing probabilities relating to or the playing strategies to be used in that game.”

18. Rule 17.2 is renumbered as “17.3” and the words “the player” are replaced with the words “that player” both times they appear.

19. Rule 17.3 is renumbered as “17.4”.
20. A new rule 17.2 is inserted as follows:

“17.2
The Casino Operator may direct any person to switch off and/or remove any item, apparatus or device from any designated gambling area which, in the Casino Operator’s opinion, could be used in breach of rule 17.1.”
21. Rule 18.1 is amended by replacing the words “affects the outcome of the game” with the words “affects the outcome of that game”.

22. Throughout the text of the rules, any terms defined under section “1.0 Interpretation” of Division 1 General Rules for Table Games will be capitalised.
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